Lue ajankohtaisia päivityksiämme
Koiran adoptointivaiheet

Näin se toimii

Valitse koira/koirat, jotka sinulle ovat ensisijaisesti adoptoitavissa.

Tutustu Koiriimme! ➜
01
02

Täydennä adoptiohakemus sivuillamme.
Jokaisen esitellyn koiran sivun alareunassa on adoptiohakemuslomake. Voit täydentää hakemuksen minkä tahansa koiran sivun alareunassa, vaikka et olisikaan juuri ko.sivun koiraa adoptoimassa. Hakemuksella kysytään koiran nimeä, jota haet. Jos et vielä tiedä nimeä, voit merkitä siihen 'ei tiedossa vielä'. Kaikkia juuri Facebook -tai Insta -sivuilla esiteltyjä koiria ei ole välttämättä ehditty lisätä sivuillemme. Silloin voit kuitenkin täydentää hakemuksen sen koiran nimellä, jonka somessa näit esittelyssä.

Tee esittelyvideo (max.5minuuttia pitkä), jolla esittelet kodin (ja pihan/parvekkeen) tilat, joissa rescuekoira tulee oleskelemaan, sekä kodin asukkaat. Mieluusti myös lapset esittäytyvät, mutta vähintäänkin talouden
aikuiset ihmiset esittelevät itsensä, ja koiran tuleva ensisijainen hoitaja kertoo, miksi juuri tämän (nimi/nimet)tai näiden koirien olisi hyvä elää kanssanne, sekä kokemuksenne koirista, jos sellaista on.

03
04

Ota yhteyttä joko sähköpostilla rescuevagabond [@] gmail.com tai suoraan Whatsappilla ilmoituksessa näkyvään numeroon.

Jos kiinnostus johtaa koiran adoptointiin, yhteyshenkilö tai joku meidän vapaaehtoisista sopii kanssasi ajan
puhelulle (tai videopuhelulle), jossa käydään vielä asiaa läpi tarkemmin ja haastatellaan uusi/uudet omistajat. Haastattelussa oleellista on osata kertoa, millaisia haasteita rescuekoiran kanssa voit kohdata, ja miten aiot ratkaista ongelmat. Lähetä esittelyvideo-/videot yhteyshenkilöllesi mieluiten Whatsappiin tai Messengerin tai muun pikaviestimen kautta, jonka sovitte yhdessä ennen puhelinhaastattelua.
Jos haluat nopeuttaa haastatteluprosessia, tee meille kotivideon ja asukasesittelyvideon lisäksi video, jossa vastaat seuraaviin kysymyksiin:
1. MIKSI OLET HANKKIMASSA JUURI KYSEISEN RESCUEKOIRAN, ETKÄ ESIM.SUOMALAISTA ROTUKOIRAA?
1.A) KUINKA KAUAN OLET HARKINNUT KOIRAN HANKINTAA JA RESCUEKOIRAN ADOPTIOTA?
2. ONKO SINULLA/TEILLÄ KOIRAKOKEMUSTA? KUVAILE MILLAISTA JA MILLAISISTA KOIRISTA
3. ONKO KOKEMUSTA RESCUEKOIRISTA? MILLAISIA KOKEMUKSIA?
3.a) Onko TEILLÄ muita kotieläimiä tällä hetkellä? Kerro NYKYISISTÄ eläimistäsi ja/tai kokemuksista.
4. LUETTELE VÄHINTÄÄN 5 RESCUEILLE TYYPILLISTÄ KÄYTÖSHÄIRIÖTÄ
5. ONKO KODISSASI TILOJA, JONNE KOIRA EI VOI MENNÄ? MITEN ESTÄT SEN?
6. MITEN VARMISTAT KYLÄILIJÖIDEN TURVALLISUUDEN, JOTKA PELKÄÄVÄT TAI EIVÄT PIDÄ KOIRISTA?
7. MITEN TURVAAT MAHDOLLISEN ARAN TULEVAN RESCUEKOIRASI JÄRKYTYKSELTÄ, JOS SE PELKÄÄ KYLÄILIJÖITÄ/VIERAITA IHMISIÄ?
8. MITEN VARAUDUT KOIRAN SAAPUMISEEN SUOMEEN JA KOTIISI? TÄLÄL KYSYMYKSELLÄ EI HAETA SITÄ, ETTÄ VARAAT KOTIIN RUOKAA, JA VALJAAT/PANNAN/HIHNAN.
9. MITEN VARMISTAT KOTISI TURVALLISUUDEN KOIRALLE?
10. MITEN SUOJAAT KOTIASI JA SINULLE/TEILLE TÄRKEITÄ KALUSTEITA TAI TAVAROITA MAHDOLLISISESTI TUHOAVALTA KOIRALTA?
11. MITEN SUHTAUDUT TUHOAVAAN / HAUKKUVAAN / HYÖKKIVÄÄN/
PUREVAAN/SISÄLLE TARPEET TEKEVÄÄN
KOIRAAN?
12. KENEEN OTAT YHTEYTTÄ, JOS ET ITSE PYSTY RATKAISEMAAN KÄYTÖSHÄIRIÖISEN KOIRAN ONGELMIA?
13. KENELLE ESITTELET KOIRAN HETI SEN SAAVUTTUA, JA KUKA VOI VIERAILLA KODISSASI ENSIMMÄISEN PARIN VIIKON AJAN?
14. MITEN TOIMIT, JOS KOIRA EI MIELLYTÄ SINUA/PERHETTÄ JA HALUATTE SIITÄ EROON?
15. MITEN VARAUDUT KOIRAN SOPEUTTAMISEEN SUOMEN KYLMÄÄN TALVEEN?
16. Kuinka kauan koira tulee olemaan yksin päivisin?
17. Kerro tulevan koiran päivärutiineista ja viihtymisen järjestämisestä.
18. Miten järjestät koiran hoidon, kun olet pidempään KUIN VIIKON poissa kotoa?
19. Miten toimit, jos koiran kanssa ilmenee haasteita kuten arkuus, eroahdistus tai resurssiSUOJELU? Kerro esimerkein, kuinka alat em. haasteita ratkomaan.
20. Onko sinulla tai kodin muilla asukkailla allergioita, millaisia?
21. Kerro toimeentulostasi, ammatti/opiskelusta/eläkkeestä ja siitä miten huolehdit koirasi hyvinvoinnista taloudellisesti.

05
06

Jos koira vaikuttaa sinulle sopivalta puolin ja toisin, otamme yhteyttä Espanjan/Romanian tarhalle ja selvitämme, onko koira edelleen adoptoitavissa ja samalla kysymme lisätietoja koirasta. Jos se on saatavilla,  varaamme koiran. Kun adoptointi sovitaan, tuleva omistaja maksaa koiran varausmaksun yhdistyksen tilille. Sen jälkeen sivuillamme koiran status vaihdetaan varatuksi.
Varausmaksu 150e maksetaan yhdistyksen  pankkitilille ohjeidemme mukaisesti. Maksun saavuttua aloitamme koiran
lähtövalmistelut Espanjasta. Koiran saapumisen aikatauluun vaikuttavat saatavilla olevat lentokummit ja
lentojen saatavilla olevat koirapaikat, sekä koirien terveydentila ja rokotteiden suoja-ajat. Suomessa kotihoidossa olevaa koiraa pääset-/te tapaamaan, ja adoptiosta keskustellaan sen aikana tai jälkeen yhdistyksen edustajan kanssa. Näistä sovitaan tapauskohtaisesti. Adoptiopäätöksen jälkeen koira tulee noutaa kotihoitajalta välittömästi.

Tutustu adoptiomaksuihin➜

Loppumaksu suoritetaan, kun koiralle vahvistuu lentokummi ja lentoaikataulu. Koirat lentävät yksilöllisesti omissa lentolaatikoissaan turvallisesti ilmastoidussa, ja sopivan miellyttävässä lämpötilassa koneen rahtiruumassa. Saat vahvistuksen, kun lentokummi on vahvistanut koiran jatkaneen matkaa
lähtöselvityksestä turvatarkastukseen ja kohti lentokonetta. Rescuekoiraa ei lähetetä lennolle, ennen kuin se on kokonaan maksettu joko yhdistykselle tai maksupalvelun tarjoajalle. Voit myös maksaa koiran adoptiomaksun kokonaan varausmaksun sijasta. Jos käymme noutamassa koirasi, emme hae ainoastaan yhtä koiraa vaan 2-4 tuodaan samalla kerralla. Koirapaikkoja ei ole kaikille lennoille saatavilla johtuen niiden vähäisestä määrästä per lento(yleensä max 4 koiraa samalla lennolla) ja kovasta kysynnästä.

07
08
09

Koira noudetaan lennon jälkeen yhdistyksen pitopaikasta pk-seudulta, kun koira on yhdistyksen edustajan toimesta tarkastettu ja luovutusvalmiina. Koiria ei luovuteta suoraan lentokentältä.Useimmiten luovutus tapahtuu n. kahden tunnin kuluttua lennon saapumisesta. Jos nouto ei adoptoijalta itseltään onnistu, yhdistys voi järjestää kuljetuksen ulkopuolisen kuljettajan avulla erillistä korvausta vastaan (maksusta sopivat keskenään adoptoija ja kuljettaja) ja
kustannus riippuu matkan pituudesta.

Luovutuksen yhteydessä tai normaalisti seuraavana arkipäivänä saat sähköpostiin luovutussopimuksen, jonka palautat sähköisesti allekirjoitettuna, ja sen jälkeen koira on virallisesti uuden omistajan ’omaisuutta’. Omistuksenvaihto tapahtuu sirurekisteröinnin yhteydessä. Huomioi, että 2023 alusta alkaen kaikkien koirien omistajien on itse rekisteröitävä koiransa Ruokaviraston sivuilla uuteen rekisteriin.
Suosittelemme tutustumaan koiran kotiutusohjeisiin, jotka saat kirjallisina koiran saapuessa. Kotiutusohjevideokin löytyy Youtubesta, jonka suosittelemme katsomaan

https://www.youtube.com/watch?v=wp17l5N-rMM

10

Koira tulee käyttää lain mukaan eläinlääkärillä perustarkastuksessa 14 vrk:n kuluessa maahantuonnista. Eläinlääkärin perustarkastaminen ja tarkastusmaksut ovat omistajan vastuulla ja kustannus n.68-100e. Perustarkastuksessa ell tutkii silmämääräisesti ja käsin eläimen peruskunnon kuten tarkastaa silmät, korvat, hampaat, karvapeitteen, tunnustelee vatsan/sisäelinten ja sukuelinten alueet ja antaa jatko-ohjeet koiran hoidosta, jos sellaiseen on tarvetta. Perustarkastuksessa käyminen on uuden omistajan vastuulla, samoin jatkossa huolehtia koiran ylläpitorokotuksista (rabies vuosittain, madotus 2-4krt/vuosi).

Huomioitavaa

Jos rescuekoira on vielä pentukoira, eikä sitä ole lähtömaassa steriloitu, adoptoija sitoutuu steriloimaan pennun viimeistään 6kk:n kuluessa maahantulosta. Espanjan laki kieltää steriloimasta alle 6kk:n ikäisiä koiria. Yhdistyksemme ei ota osaa sterilointikustannuksiin Suomessa vaan adoptoijan on varauduttava itse kustantamaan sterilisaatio. Sen sijaan, avustamme taloudellisesti yhteistyötahojemme tekemään Espanjassa katukoirille sterilointeja.

Jokainen adoptointiprosessi on yksilöllinen ja kesto riippuu monista tekijöistä. Jos kaikki prosessin vaiheet etenevät reippaasti, voi uusi koirasi olla luonasi jo piankin, mutta yleisimmin 2-6 viikon kuluessa. Pentukoirien on oltava vähintään 15 viikkoisia ennen maahantuloa, mutta niitä voidaan sivuillamme esitellä jo huomattavasti aiemmin, joten varaudu pidempään odotusaikaan.

Päihtyneille noutajille emme luovuta koiria, vaikka se olisi kokonaan maksettu. Tuolloin maksu koirasta jää menetetyksi yhdistykselle, ja etsimme koiralle uuden kodin Suomesta käsin.

Tutustu Koiriimme!